Københavnske gadenavne og pladser

Den anden dag, da jeg var på biblioteket, fandt jeg en bog, der indeholder beskrivelser på stort set alle københavnske gader og pladser. Det er ret sjovt at tænke på, at alle veje og gader jo har et navn af en grund. Så her kommer en forklaring på nogle af dem.

Blågårdsgade
Gaden har -som flere andre i kvarteret – en fortid som yndefuld lindallé i slottet Blågårds prægtige park, der gik fra omkring Slotsgade til Peblingesøen. Slottet blev bygget i slutningen af 1600-tallet og blev ejet af grev Holck, som var stråmand for Christian d. 7.

Gothersgade
Gaden blev først kaldt Ny Kongensgade, og efter fæstningens sløjfning i 1870 blev den forlænget til Sortedamssøen og fik ved begyndelsen af voldkvarteret en pendant i Vendersgade, idet navnene stammer fra de danskekongers titel, hvori “de venders og de gothers” indgik.

Åboulevard
Boulevarden er anlagt over den gamle Ladegårdså, der er gravet i middelalderens slutning som led i Københavns vandforsyning. Åen skaffede vand til København fra Damhussøen og Lundehussøen. Åen blev tildækket i etaper fra år 1897, og Åboulevarden opstod. Tidligere havde der gået smalle veje på begge sider af åen.

 
Follow my blog with Bloglovin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s