Danmarks otte sprog
“Hvilke sprog er naturligt hjemmehørende i Danmark? Ifølge ethnologue.com er svaret otte sprog, hvoraf det ene er uddødt”. Kunstpause. Hvis nogen spurgte mig, hvor mange sprog vi har, ville jeg nok gætte på ét: Rigsdansk. Men i bogen “Sprog” står der altså syv; det ottende er uddødt. Men hvilke sprog er der så? 

  1. Dansk!
  2. Grønlandsk
  3. Færøsk
  4. Tysk: Mindretallet i Sønderjylland taler tysk.
  5. Dansk tegnsprog
  6. Jysk: Her bliver det spændende, synes jeg. For de fleste ville kalde jysk for en dialekt, men ifølge ethnologue.com er det altså et sprog: “De vestlige og sydlige dialekter er så forskellige fra standard-dansk, at mange fra de østlige øer har vanskeligt ved at forstå dem. Så ud fra antagelsen om intern forståelighed kan de anses for forskellige sprog”.
    Men hvis det handler om intern forståelighed, kan man vel argumentere for, at der findes mere end ét jysk sprog: sydvestjysk, hardsysselsk, sallingmål og thybomål for bare at nævne nogle stykker. Hmm, hvad synes I?
  7. Svensk: På ethnologue.com skriver de, at der tales svensk på Bornholm!

Jeg synes, sprog og dialekter er helt vildt spændende, især når så lille et land som Danmark kan have så mange forskellige måder at tale på. Sprog definerer, hvem vi er, og hvordan vi tænker. Eksempelvis findes der sprog, hvor verber er det samme i nutid og datid – og så bliver det automatisk mindre relevant, hvornår en hændelse fandt sted. For det er indlejret i sproget.

Inde på Københavns Universitet hjemmeside kan man lytte til alle dialekterne i Danmark, og det er altså virkelig underholdende og en god måde at øve sig på, hvis man gerne vil blive mega skarp i at skille dialekterne fra hinanden.

 

Advertisements

2 thoughts on “

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s