Mød hovedet bag #2
Hvad gør man, hvis man har tusindvis af gode idéer, men ikke aner, hvordan man skal få dem ud af kroppen, ned på papiret og frem i verden? Det tror jeg, der er mange, der ikke ved. Jeg går selv på et studie, hvor min hverdag og min hjerne fyldes med tunge teorier, der skal forstås, analyseres og sættes i relation til virkeligheden. Men jeg lærer ikke noget om, hvad jeg skal gøre af de idéer, der dagligt finder vej til min hjerne, og hvad man egentlig helt konkret gør, hvis man gerne vil være helt opfinder-agtig og finde på sin egen hjemmeside, fotoserie eller virksomhed. Derfor stiller jeg i denne føljeton af indlæg 10 spørgsmål til nogle kloge, seje og kreative hoveder, som jeg er inspireret af, fordi de har skabt deres eget!

Nu skal I møde ikke bare ét men to hoveder bag noget; nemlig Mette og Emma, som står bag deres eget nyopstartede firma Atelier Aarhus. De har lavet de fineste kalendere, som blev udsolgt på kort tid, og jeg har spurgt dem til, hvordan det har været at prøve kræfter med sit helt eget produkt og brand.


atelieraarhus3

Hvordan fik I idéen til at lave en kalender?
Det hele startede med, at jeg op til flere gange, så Emma printe tonsvis af hjemmelavede kalendersider ud, fordi hun ikke kunne finde lige præcis dén kalender, hun manglede. Jeg havde det på samme måde, men jeg var nok knap så desperat, så jeg var ikke kommet til at lave mine egne kalendersider (endnu). På mange måder trickede Emmas kalenderprint min indre æstetiker, når hun stod der og foldede sin egen fiktive kalender, som I jo nok kan regne ud ikke blev vildt flot af en masse løspapirer. Vi faldt i snak om hele kalenderidéen over en kop kaffe på Lynfabrikken sidste år, og da vi først havde sagt ’Nøj, dét er en god idé’, var der ikke langt fra tanke til handling for os begge. Cirka 15 minutter efter var vi i gang med at brainstorme på indhold og udseende.

Hvordan fandt I troen på, at I kunne skabe noget, som andre ville bruge og finde interessant? Det er klart, at man selvfølgelig kan lave en masse feltanalyser for at finde ud af, om ens idé er helt hen i vejret, men en stor del af det at skabe noget HELT nyt er også at stole på sin mavefornemmelse. Ét af de valg, vi er meget glade for, vi tog i sin tid, er, at vi har inddraget vores målgruppe i hele processen. Der har vi fået et godt skub på vejen, fordi mange er vores læsere på vores blogs også var en del af målgruppen. Mange engagerede sig virkelig i processen! Allerede efter første blogindlæg, hvor vi tog temperaturen på hele projektet virkede det til, at folk virkelig manglede vores kalender. Det gav naturligvis en masse tro på det! Og så er vi også ret gode til at ’booste’ hinandens gode idéer.

atelieraarhus1

Hvad har været vigtigst for jer; processen eller resultatet?
Det spørgsmål har vi virkelig tænkt meget over, nu hvor vi kan kigge lidt bagud og blive klogere på, hvor vi kan forbedre os. Der er ingen tvivl om, at vi begge to er meget resultatorienterede, og vi er af den overbevisning, at processen altid vil være forskellig, og det er resultatet, vi altid har i tankerne. Fordi det er jo kalenderen, slutresultatet, der skal købes af vores kunder og bringe os videre.

Har I trukket på erfaringer fra jeres studie, f.eks. i forbindelse med markedsføringen? Det har faktisk været timet så perfekt, at vores undervisningsforløb sidste semester passede præcis med, hvor vi var i processen i Atelier Aarhus. Da vi skulle produktudvikle, havde vi om produkt udvikling, da vi skulle lave regnskab, havde vi økonomi og så videre. Heldigt nok for os, må man sige!

Hvordan har det været at være to om at skabe noget sammen?
Det er virkelig svært at sætte ét ord på, hvordan det har været! Sparringen har nok været det mest værdiskabende. Det har været enormt rart at have nogle at sparre med, klare udfordringerne med og dele successen med. Vi har selvfølgelig også haft nogle gnidninger, hvilket nok er svært at undgå, og vi har lært at være bedre til at tage uenighederne, inden de tager for meget energi. Det er virkelig et råd, vi gerne vil give videre! Men intet af det ville hverken Emma eller jeg undvære, og i løbet af det sidste halve år er vi blevet et meget stærkere team, end da vi startede! Vi bidrager med to forskellige vinkler på hele virksomhedsprojektet, og vi kan stadig lære en hel masse af hinanden.

atelieraarhus
Hvordan føltes det at stifte sin egen virksomhed?
Det føltes helt skørt! Den dag, stiftelsen gik igennem, var det sådan ægte VIRKELIGHED. Vi var begge en smule skræmte over det, men samtidig vildt spændte! Og på den anden side så kan alle jo oprette en virksomhed, så vi vidste også, at det først var derefter Atelier Aarhus sådan rigtigt skulle stå sin prøve!

Hvad har været det mest lærerige ved projektet?
Åh, der er virkelig mange ting! At man bliver nødt til at tage én ting ad gangen og bryde et projekt ned i dele. Vi har lavet små milepæle hele tiden, for at stimulere vores indre resultatjæger, og slutresultatet er nemmere at overskue på den måde! Vi har også oplevet på egen krop, hvor meget det giver at inddrage sin målgruppe i processen, og hvor meget feedback er værd.

Hvad er det bedste ved at være selvstændig?
Det er, at man kan skabe sit eget, og at man kan være sin egen chef. Det nyder vi begge! Vi glæder os virkelig til, at vi også kan nyde at administrere vores egne arbejdstider, når vi er færdige med at gå i skole fuld tid til næste år.

Og det værste?
Når man er selvstændig kan man ikke skyde skylden på andre end sig selv, hvis der er blevet lavet fejl. Det er ret skræmmende, og det har også virkelig været en udfordring for os begge, fordi vi begge er perfektionister helt ud til fingerspidserne. Men på den anden side føler vi, at ansvaret gør os skarpere og mere opmærksomme på, at det skal være så tæt på perfekt som muligt. Sat sammen med læringen fra lanceringen i år er vi sikre på, at vi kan gøre det endnu bedre næste år.

Hvilket råd vil I videregive til dem, der overvejer at gøre sit projekt til virkelighed?
Vær modig og spring ud i det, når du har undersøgt, om dit projekt holder. Spørgeskemaer og fokusgrupper er et uhyre vigtigt og effektivt værktøj! Tag imod sparring og feedback på det, du laver – det gør slutresultatet meget bedre, og vær forberedt på, at første gang vil der være fejl og ting, der kan forbedres. Det er helt okay, og noget vi alle oplever, når vi prøver noget nyt. Resultatet og processen vil aldrig være perfekt første gang, uanset hvor meget man ville ønske det.

Billederne er fundet på http://atelieraarhus.com/ 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s